Vitaliteit heeft niks met gezondheid te maken

De meeste mensen denken bij vitaliteit aan voldoende beweging, slaap en gezonde voeding. Ofwel: aan gezondheid. Maar vitaliteit heeft daar niks mee te maken. Wat betekent het dan wel? En hoe weet je of je vitaal bent? Dat leggen we je haarfijn uit.

Wat is vitaliteit?

Het begrip vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord vitae, wat ‘leven’ betekent. Vitaliteit gaat dus over het leven, jouw leven. Leven in harmonie met jezelf en anderen waarbij je rekening houdt met dier, plant en planeet. Vitaliteit gaat dus niet over gezondheid, maar over het leven zelf. Het gaat over een autonoom en zinvol leven. Om dit leven te leiden heb je vaardigheden nodig die je niet zomaar op school of van huis uit mee hebt gekregen.

Leefstijl aanpassen heeft geen prioriteit als het je ontbreekt aan vitaliteit.

Het verschil tussen vitaliteit en gezondheid

Gezondheid daarentegen gaat over leefstijl. Die heb je doorgaans wel meegekregen van je ouders. Denk aan gezond eten, op tijd naar bed gaan, niet te veel tv kijken, voldoende bewegen, niet roken, enzovoort. Maar wanneer je geen wil hebt om te leven en dus niet vitaal bent, is gezondheid helemaal niet interessant. Je kunt die gezonde leefstijl dan helemaal niet opbrengen. Bovendien levert gezonder leven helemaal geen levenskwaliteit op als je geen reden hebt om gezonder te zijn.

Ontbreekt het je aan vitaliteit? Dan heeft leefstijl aanpassen dus geen prioriteit. Waarom zou jij gezonder leven als je niet weet waarom je gezonder wilt worden? Als je niet weet waarvoor je nog leeft, omdat pessimistische gevoelens en gedachten je stilzetten en continu focus vragen?

Overleven in plaats van leven

Mensen die niet vitaal zijn, houden zich bezig met ‘overleven’ in plaats van ‘leven’. Je ervaart bijvoorbeeld negatieve stress omdat je niet weet of er nog wel brood op de plank komt. Of je vraagt jezelf af waarom je nog je bed uit zou komen en hoe je in hemelsnaam van die stress en pijn afkomt. Deze dingen kunnen we onderverdelen in meerdere domeinen zoals angst, pijn of vermoeidheid. Ze vragen focus waardoor je niet meer leeft, maar overleeft. Hierdoor kun je niet meer bezig zijn met de kwaliteit van je leven, ofwel vitaliteit.

Waar krijg je nu echt plezier en energie van?

Vitaliteit verbeteren: hoe krijgt je leven meer kwaliteit?

Hoe word je vitaal en krijg je weer zin in het leven? Door jezelf in eerste instantie levensvragen te stellen. Vraag jezelf af wat voor jou het leven de moeite waard maakt. Waar krijg je nu echt plezier en energie van? En wat belemmert je hierin? Als je dit helder voor ogen hebt, kun je ermee aan de slag. Dit hoef je echter niet in je eentje doen. Bij VAXA zijn we gespecialiseerd in vitaliteit. Wij streven ernaar dat mensen zoals jij meer uit het leven kunnen halen. Wil je hier eens met ons over in gesprek? Onze vitaliteitscoaches helpen je graag.

Lees verder

Van autoritair leiderschap naar duidelijk, daadkrachtig en compassievol leiding geven

Het coronavirus leidt tot een verhoogde vraag naar veiligheid, traditie en autoritair leiderschap. Het zijn evolutionaire reflexen die gevoed worden door bedreiging. Dat is niet onvermijdelijk, want er is een alternatief.