Pesten op het werk: hoe ban je huftergedrag uit?

Ja, het is echt waar! Pesten op het werk komt regelmatig voor. Je denkt dat je kinderen er alleen mee thuiskomen, maar misschien maak jij het zelf ook wel mee. Misschien ben jij wel een boosdoener zonder dat je het door hebt. Of misschien heeft je directe collega ermee te maken. Maar het zou ook zomaar kunnen dat jouw manager het wel op orde heeft in zijn team. In ieder geval heeft elke organisatie last van pesten op het werk en het is hardnekkig om te bestrijden.

Pesten op het werk: hoe vaak komt het voor?

Eerst wat cijfers over pestgedrag. Daarna kijken we wat voor impact pesten op het werk heeft. 50 tot 70 procent van de werknemers wijst de  manager aan als primaire stressbron en veel daarvan is terug te leiden tot pesten en machtsmisbruik (dit vinden wij huftergedrag). Maar ook zeker collega’s kunnen een stressbron vormen vanwege huftergedrag.

 • 27 procent van de leidinggevenden is zelf ooit gepest.
 • 26 procent van de werknemers is wel eens gepest.
 • 10 procent van de leidinggevenden pest.
 • 18 procent van de werknemers pest.
 • 55 procent van de leidinggevenden is getuige.
 • 44 procent van de werknemers is getuige.

Flinke cijfers dus! Een hele goede reden om de pestcijfers in jouw organisatie zo laag mogelijk te houden. Maar wat is het effect van pesten op het werk eigenlijk? We zetten wat cijfers voor je op een rijtje.

 • 25 procent van de slachtoffers verlaat het bedrijf.
 • 20 procent van de getuigen verlaat het bedrijf.

Het geschatte bedrag om deze mensen te vervangen is € 20.000,-  Wat zou inhouden dat bij een organisatie van 1.000 medewerkers de kosten van pesten en machtsmisbruik op ongeveer € 2.000.000 ligt. 

Een grapje is eenmalig, pesten is structureel

Wat is pesten eigenlijk? Wat voor de één een grapje is, kan voor de ander aanvoelen als pesten. Wij weten van elkaar natuurlijk niet wat iemands grenzen echt zijn en wat die persoon allemaal heeft meegemaakt in het leven. Het is daarom goed om te weten dat een grapje eenmalig is en pesten structureel. 

Het gaat vaak om dezelfde personen die gepest worden. Ze krijgen kleinerende opmerkingen naar hun hoofd, of worden buitengesloten doordat er niet naar hen wordt gegroet of op hen wordt gereageerd. 

“Een echte hufter gedraagt zich alleen hufterig naar mensen die sociaal lager op de ladder staan”

Wat we niet moeten vergeten is dat iedereen zich wel eens hufterig gedraagt. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je dan gelijk een hufter bent. Een echte hufter gedraagt zich alleen hufterig naar mensen die sociaal lager op de ladder staan. Dit kan betekenen dat het de manager zelf is. Vaak zie je dat die wat minder aansluiting heeft binnen het team. En wanneer er geen respect wordt gegeven wordt dit ook niet terug ontvangen. 

Tips om huftergedrag uit te bannen

Het is dus belangrijk voor organisaties dat we hufterigheid gaan uitbannen. Hierdoor zal de werkomgeving verbeteren en een goede werkomgeving zal zorgen voor organisatiegroei. 

Een paar handige tips die je helpen bij het uitbannen van hufterigheid in je organisatie:

 • Hufters nemen hufters aan. Laat daarom niet zomaar iedereen de sollicitatiegesprekken voeren. 
 • Als je merkt dat je een hufter in je organisatie hebt, isoleer deze dan zo snel mogelijk.
 • Macht kan ervoor zorgen dat iemand een hufter wordt. Denk hierbij aan iemand die doorschuift in positie en ineens macht krijgt in de organisatie. 

De belangrijkste stap die je als organisatie misschien wel moet nemen is een protocol maken over pesten op de werkvloer en deze daadwerkelijk implementeren. Heb je hier hulp bij nodig? De  coaches van Vaxa helpen je graag.

Lees verder

Omgaan met spanning: rituelen voor performance

Ken je dat spanningsgevoel vlak voordat je een belangrijke presentatie wilt houden? Of voor het sollicitatiegesprek voor die ene baan die jij zo graag wilt hebben? Of voor dat gesprek met je manager dat je moet voeren om verder te komen? Het is een beklemmend gevoel in misschien wel je onderbuik, je nek of ergens anders in je lijf waardoor je weet dat je zenuwachtig bent. Spanning kan jou tegenhouden om te doen wat je wilt doen, en dat is zo jammer, want je weet zeker dat je het kunt. Toch is er een methode die jou door dit gevoel heen kan loodsen. Wij leggen je uit hoe je kunt omgaan met spanning.